Un om adevarat

Am fost aseara la ambasada romana din Stockholm. Am fost invitat de d-na ambasador sa cint la pian imnul romanesc si suedez. Nu despre mine am sa vorbesc insa acum.

De-a lungul vremii am cunoscut tot felul de oameni in functii mai mult sau mai putin “rasunatoare”. Cei mai multi funtionari de stat sufera de prea-plinul propriei importante, si de cele mai multe ori, dincolo de raceala protocolara si “profesionalism” tendentios, nu se ascunde decit parvenitism si o sete rapace de putere.

Ei bine, aceasta doamna ambasador Raduta Matache este primul diplomat care nu se incadreaza in nici-un fel in descrierea de mai sus.
Rar mi-a fost dat sa vad o persoana atit de naturala, amiabila, de un bun-simt covirsitor, neatinsa de anvergura functiei si total eliberata de afectele auto-importantei.

Intr-o epoca de narcisisti ingimfati unde zgircenia sufleteasca este cutuma, sa intilnesc un om plin de gratie care recunoaste valoarea si daruieste valoare la rindu-i, a fost efectiv un prilej de mare bucurie si uimire.

Daca ar mai exista inca citiva oameni de aceeasi calitate ca doamna Matache, aceasta lume s-ar schimba imediat si ar deveni locul unde viata se merita traita.

About julienmatei
I feel an inner urge to express what I see, to communicate and share with others all these impressions. Often the things I see are there, not yet manifest, but waiting... to be observed, talked about, and embraced. These new insights need another approach, a more vivid curiosity... Due to fear and prejudice we prefer to see only "the official" truth - but THE OFFICIAL TRUTH IS DEAD - being dead, it has nothing to give... We can continue pretending Death is fascinating or... we can take the trouble to LIVE... THE NEW has no definition yet... Again, IT requires another "perception", the courage to apprehend everything differently, from a totally new angle, with new confidence and inquisitive touch. This blog is not about interesting concepts, it is about participation... finding new solutions, inspiration, togetherness.

12 Responses to Un om adevarat

 1. Spes says:

  Eu am convingerea că înainte să ocupe diverse funcții înalte, mulți oameni s-au putut numi oameni adevărați. Dar cum poți rămâne încleștat în convingerile inițiale, când în dreapta și-n stânga toți doresc să te ademenească și să te transforme într-unul de-ai lor?! Câteodată mă-ntreb cum ar fi să ocup o poziție importantă în stat și mă gândesc câtă influență ar avea mediul acela asupra mea, în condițiile în care acum știu să disting între pozitiv și negativ…Mai bine să nu aflu niciodată, zic. 🙂

  • julienmatei says:

   🙂
   Sau…mau bine ar fi bine sa afli 🙂

   Am ascultat un scurt interviu deunazi cu James Hillman, un scriitor si psihanalist foarte interesant. Pe scurt, spunea ca in ultimii 30-40 de ani, toti oamenii interesanti s-au ocupat STRICT de sufletul lor, prin psihanliza. cercetare interioara, rugaciune, etc…dar ca
   AU UITAT DE SULFLETUL EXTERIOR AL LUMII

   Cu alte cuvinte, sufletul se regaseste SI !! in afara noastra. Mare adevar – din cel putin doua puncte de vedere:

   Psihanaliza sau – sa zic asa – insanatosirea individuala trebuie sa o includa si pe cea exterioara. Nu poti “trata” numai individul, trebuie tratata concomitent si societatea. Cum naiba sa facem asta, nu stiu inca…:)

   Ce stiu faptic e ca:

   Oamenii cu coloana dreapta si cu morala trebuie NEPARAT sa se implice in viata urbei. Repet, habar
   n-am cum, dar e absolut imperios.

   O sa zici ca o sa fim mincati de toti rechinii, insa nici sa stam pe margine nu se mai poate.

   Asa ca…du-te si mai adinc in “pozitivul” interior, dar incepe sa-l extinzi si in afara ta.

   Eu daca as avea vreo functie politica – si la un moment dat nu m-ar mira sa fie asa, chiar daca nu momentan – desi nu te “cunosc” indeaproape, te-as lua in staful meu 🙂

   Sau cine stie – ma iei tu pe mine 😉

   Asa ca…inchei cu inceputul: MAI BINE AFLA!!

 2. Spes says:

  În primul rând, îți mulțumesc frumos pentru complimente! Abia am schimbat două vorbe, trei minciuni, și tu îmi acorzi deja atâta încredere…de parcă vezi prin mine…Wow! M-ai impresionat. 🙂 Săru`mâna!
  Sinceră să fiu, nu m-am mai gândit până acum la așa ceva. Poate pentru că sunt mai individualistă sau poate teama de a mă afirma m-a făcut să bat pasul pe loc, dorindu-mi liniștea mea, iar nu a `întregului`, ca să zic așa…Nici acum nu-s sigură pe care să o aleg, deși tind spre prima 😛 , dar voi cugeta asupra vorbelor tale. Repet, mi se par extrem de motivante și niciodată n-am abordat problema din acea perspectivă.
  Dacă o să aflu, tu o să fii vinovatul, în orice caz! 😉

  • julienmatei says:

   Fara nici-o falsa modestie, dar de vazut, vad – char la distanta 😉 Eh, nici chiar asa…- da ce te faci in shimb daca nu exista distanta, decit ca o forma relativa de a ne raporta la ceea ce este…What about that…?

   Traim in timpuri extrem de solicitante, si a crede ca numai preocupindu-ne de “ce-i al meu”,
   rezolva problema, este totala si iremediabila iluzie. DACA INTREGUL SUFERA, INDIVIDUL SUFERA, e evident nu?

   Dincolo de orice dubiu – daca intregul o ia razna intr-un mod irecuperabil, ce sansa mai are individul?…

   Fiecare dintre noi a creat starea actuala. Trebuie – cum am zis – lucrat pe doua fronturi concomitent. Easier said than done…

   So see for yourself. 😉

  • julienmatei says:

   Auzi…

   Da mai zici ceva, sau te-ai mutat la subsol? 😀

 3. TBS says:

  No man is an island,
  Entire of itself,
  Every man is a piece of the continent,
  A part of the main.
  If a clod be washed away by the sea,
  Europe is the less.
  As well as if a promontory were.
  As well as if a manor of thy friend’s
  Or of thine own were:
  Any man’s death diminishes me,
  Because I am involved in mankind,
  And therefore never send to know for whom the bell tolls;
  It tolls for thee.

  – John Donne

  Now I have to learn Romanian. My Latin & Greek studies might come in handy after all. Imagine that . . . a language fool. =]

  T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: